Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        REA - kläder & utrustning »

        Kaffepannor & kokkaffe

        Det är något speciellt med kokkaffe, förutom att det är ovanligt gott förstås. Här hittar du vårt sortiment av kokkaffe, bland annat från Lemmel, men även annat som hör till. Här har vi samlat kokkaffe, kaffepannor, muggar, kåsor och andra tillbehör för dig som vill uppleva en kokkaffepaus på ditt äventyr.

        Kokkaffe i kaffepanna över öppen eld

        Du kan givetvis koka kaffe hemma på spisen men det är något visst med att tända en eld och långsamt låta kaffet koka. Att lyssna på elden som sprakar och känna hur doften av kaffe sprider sig mellan granarna. Som alltid när du gör upp eld, se till att elda säkert i naturen

        Så här gör man kokkaffe

        Har du tröttnat på pulverkaffe och sugen på att prova kokkaffe för första gången? Det är inte svårt, men det kan vara värt att prova hemma på spisen i en vanlig kastrull först så att du är väl förberedd när du är ute. Genom att ha provat innan är det lättare att få ett bra resultat även om orken tryter eller om vädret inte skulle vara det allra bästa. När du väl ska ut på en dagsvandring där du planerar att laga till kokkaffe behöver du först fundera över hur du får tag i vatten. Kommer det att finnas rent vatten från en fjällbäck eller behöver du ta med dig kranvatten hemifrån? Ska du använda dig av en öppen eld eller ett stormkök? Väljer du hela kaffebönor så att du behöver mala dem på plats, eller tar du med dig färdigmalet kaffe? Är ni flera som ska dricka, kom ihåg att ta med kåsor & muggar till alla. När du väl sätter igång med kaffet finns det flera sätt att göra, men här är ett sätt:

        1. Om du har med dig hela bönor, börja med att mala dem grovt.
        2. Dosera det grovmalda kaffet enligt instruktionen på paketet och häll det i kastrullen eller kaffekannan. Genom att lägga i kaffet före vattnet blandas det lättare och det blir inte lika lätt klumpar.
        3. Måtta upp vatten och häll i det.
        4. Ställ kaffepannan eller kastrullen på den valda värmekällan.
        5. När kaffet precis börjar bubbla i kanterna och kräma till sig lyfter du bort det från värmen. Den optimala temperaturen är omkring 94-98 °C, alltså precis innan det börjar koka. Kokkaffe ska alltså inte kokas, även om det låter så på namnet. Det är lätt hänt att kaffet börjar koka, så håll noga koll. Om det kokar kan det bli beskt och bittert, inte alls så gott.
        6. Rör om och låt stå i ungefär sju minuter så att kaffesumpen sjunker till botten. Sedan är det färdigt att drickas. Om du har en termos med dig och inte dricker upp allt, häll upp resten så att du har med dig till nästa paus.

        Det finns många kokkaffe recept, prova dig fram till din favorit.

        Läs mer

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress