/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Om Björnturen

    Den 9 – 10 juni är det återigen dags för Björnturen, ett mycket uppskattat vandringsevent. Under två dagar vandrar du tillsammans med andra natur- och friluftsintresserade i vacker sörmländsk natur. Turen passar lika bra för ensamvandraren som för paret eller kompisgänget som vill göra något roligt ihop eller kanske testa utrustningen inför sommarens fjällvandring. Oavsett ambitionsnivå är Björnturen öppen för alla!

    Vart
    Med start i antingen Tyresta eller Alby, beroende på vilken sträcka du väljer att gå, vandrar du sedan längst den vackra Sörmlandsleden och genom delar av Tyresta Nationalpark. Du som vandrade kommer att få en fantastisk naturupplevelse längst en av Sveriges längsta natur- och kulturvandringsleder.
    Du kommer sedan fram till Hellasgårde, i Nacka Naturreservat där du tillsammans med alla andra deltagare på Björnturen kommer att bygga upp Stockholms skönaste vandringshäng. Oavsett om du vandrar eller inte är du varmt välkommen under lördagen där du kommer få möjlighet att prova på flera olika aktiviteter med bland annat en uppskattad matlagningskurs för godare mat under dina friluftsäventyr.

    För vem
    Björnturen har något för alla. Oavsett om du vandrar ensam, i par eller tillsammans med kompisarna kommer du att få en fantastisk upplevelse. Det kommer till och med att finnas möjlighet att vandra tillsammans med erfaren guide om du så önskar.

    Pris
    Vuxen (+16år): 400kr Barn/ungdom: 250kr    Program
    för Björnturen 2018 Beroende på vilken längd du väljer att vandra så går starten antingen i Tyresta eller Alby. Därifrån kommer du sedan att ta dig längst Sörmlandsleden som omfattar totalt ca 1 000 km och är uppdelad i ca 100 etapper. Första etappen startar i Björkhagen i Stockholm och bland de orter som passeras finns bland annat Södertälje, Malmköping, Katrineholm, Nyköping och Trosa. Leden är en av Sveriges längsta natur- och kulturvandringsleder och är en del av Europaleden E6, som sträcker sig från Kilpisjärvi i Finland till Alexandroupolis i Grekland.
    På lördag eftermiddag/kväll möts alla vandrare vid Hellasgården i Nackareservatet. Där bygger vi tillsammans upp Stockholms skönaste vandringshäng. Det kommer finnas en enklare servering där du kan handla både mat och dryck. För den dans- och musiksugne spelar livebandet upp både gamla och nya låtar.

    Dag 1, 25 eller 12 km
    Den längre sträckan första dagen (ca 25 km) startar i Tyresta By och följer Sörmlandsleden genom Tyresta Nationalpark, först på breda stigar i granskog, efter hand smalnar det av och bär upp på hällmarker och tallskog med små sjöar. Bland annat passeras Årsjön med sina stenhällar som bjuder in till en paus och kanske även ett dopp. Vandringen bjuder på några rejäla backar både upp och ner. Även efter du passerat genom nationalparken fortsätter leden på fina stigar i mestadels skogsmark. Efter ca 13 km är du framme vid Alby Friluftsgård som även är startplats för den kortare vandringen (ca 12 km).
    Från Alby Friluftsgård går vandringen längs Sörmlandsleden i ungefär 8 km innan du viker av på andra stigar i Nackareservatet. Det är mestadels lättvandrat på fina breda stigar i skogsterräng, några kortare sträckor går längs grusväg och även på cykelbana. Några torp passeras längs vägen och även den fina badsjön Strålsjön med sandstrand och en omgivning av pelartallskog.

    Dag 2, 16 eller 10 km
    Andra dagens längre alternativ är ca 16 km och följer leder och stigar i Nackareservatet. Första milen bjuder på vandring i skog på mycket fin hällmark, förutom en kortare sträcka på grusväg. Terrängen är lättvandrad och småkuperad.
    Den kortare sträckan är ca 10 km och följer samma stigar som den längre sträckan till att börja med. Efter ungefär en kilometer viker det kortare alternativet av och följer en relativt kuperad stig genom delar av det skogsområde som brandhärjades 1999.
    Den gemensamma avslutningen för båda sträckorna följer Sörmlandsleden till Björkhagen och vandringens karaktär varierar en hel del, från fina kuperade stigar till grusvägar med närhet till golfbana. Målet är vackert beläget i närheten av Björkhagen.
    Den totala sträckan för två dagars vandring är mellan ca 22 och 41 km. Du väljer vilken sträcka du vill gå respektive dag. Vid anmälan anger du vilken sträcka du vill vandra dag 1. För arrangörens planering anger du även vilken sträcka du har för avsikt att vandra dag 2 men du behöver inte bestämma dig definitivt förrän du startar dag 2. De olika varianterna av den totala sträckan är ca 22, 28, 35 och 41 km.

    Ledmärkning
    När vandringen följer Sörmlandsleden är leden markerad med orangefärgade ringar runt träd och stolpar, skyltar med ordet Sörmlandsleden samt symboler med ”S” mot orange bakgrund. På vissa ställen är ledmarkeringen förstärkt med Björnturenskyltar och snitslar. På övriga stigar/vägar är leden markerad med Björnturenskyltar och/eller snitslar i stig och vägkorsningar.
    Du ansvarar själv för orienteringen längs leden. Se till att alltid ha kartan till hands och håll koll på att du är på rätt väg.

    Start
    Första dagen startar du antingen i Tyresta By eller vid Alby Friluftsgård lördagen, beroende på om du vill vandra den längre eller den kortare varianten. Du anger vid anmälan vilken sträcka du vill gå första dagen. Starten i Tyresta är öppen mellan kl 8.30-10.30 och i Alby kan du starta mellan kl 10 och 12. Dag två startar båda sträckorna från Hellasgården. Starten är öppen mellan kl 08.00-10.00.

    Vandra i grupp
    Naturkompaniet erbjuder möjligheten att vandra i grupp med guide, om intresset för detta är tillräckligt stort. Du får då möjlighet att vandra tillsammans med andra och får hjälp och stöttning på vägen av en erfaren guide. Du anger vid anmälan om du är intresserad av att vandra i grupp. Det finns tre olika nivåer som du kan anmäla intresse för:
    För dig som är nybörjare eller vill vandra i långsam takt. Vandringstakt ca 3 km/h. Grön vandringsgrupp arrangeras endast för start i Alby på lördagen.
    För dig som har vandrat tidigare, har hyfsad kondition eller vill hålla ett lite högre tempo. Vandringstakt ca 3,5-4 km/h.
    Vandringsreseföretaget Swett erbjuder vandringsgrupper med tema höghöjdsvandring och vandring i Svenska fjäll under Björnturen, “Grupp Kilimanjaro” med start i Tyresta och “Grupp Kebnekaise” med start i Alby. Anmälan i samma anmälan som för Björnturen.


    Transporter
    Till både Tyresta By och Alby Friluftsgård (hållplats Nyfors 500 m ifrån) finns det gott om allmänna kommunikationsmedel. Dessutom arrangerar Naturkompaniet charterbussar till starterna från Naturkompaniets butik på Kungsgatan 26. För starten i Tyresta By avgår bussen kl 08.00 och för starten i Alby avgår bussen 09.30. Du anger vid anmälan om du vill åka med buss till start. Du kan inte ta med dig hund på bussen. Från målet i Björkhagen är det en kort promenad till T-banan.

    Björnpasset

    Björnpasset, som du får vid starten, har du med dig under vandringen. Det är ditt deltagarbevis. Björnpasset stämplas vid start- och målgång samt vid kontroller längs leden.

    Kontroller längs leden

    Under lördagens vandring finns en kontroll vid Alby (för den långa sträckan) samt en ungefär halvvägs mellan Alby och nattlägret. Under söndagen finns en kontroll längs leden för de som vandrar den längre sträckan. Vid kontrollerna finns det funktionärer som stämplar i ditt Björnpass. Du är själv ansvarig att se till att du får din stämpel i passet.

    Mat och vatten
    Du är självförsörjande på mat under vandringen. I närheten av nattlägret, vid Hellasgården, finns mat och fika att köpa fram till ca kl 20.
    Under lördagen finns tillgång till vatten i Tyresta By, Alby samt vid nattlägret i närheten av Hellasgården. Det finns även en kallkälla när det är ca 3 km kvar till etappmålet (prover tagna av kommunen visar att det är rent och mineralrikt, proverna garanterar dock inte att vattnet alltid är fritt från föroreningar). Under söndagens vandring kan du fylla på vatten vid nattlägret samt på minst en plats längs leden (gäller den längre sträckan).

    Utrustning

    Du behöver ha med dig utrustning för att övernatta utomhus. Ta gärna med ett första hjälpen-kit med bland annat skavsårsplåster. Du hittar vår rekomenderade packlista för Björnturen

    Övriga aktiviteter
    Förutom att vandra, umgås med likasinnade, njuta av god mat och dryck och lyssna på liveband i kvällslägret i Hellasgården, kommer du under lördagen kunna testa på många roliga aktiviteter:

    • Hanwag vaxar dina kängor i målgången.
    • Light my fire bjuder in till en 2h matlagningskurs vid två tillfällen under lördagen. Du bokar din plats vid start.
    • Houdini coachar dig i hur du går på slackline.
    • Tälj och måla. Våra vänner från Morakniv lär dig hur du täljer och målar din egen dalahäst.
    • Primus bjuder på smakprover vid målgången.
    • Testa kajaker och få experttips i paddlingsteknik hos Kajasidan som håller till nere vid vattnet. De har med sig kayaker från Melkers Kayaks som du får låna gratis.
    • Vid två tillfällen har du möjlighet att få paddelteknikkurs kl 15:30 och 17:00
    • Invägning av skräp och vinn fina priser. Skräpplockarpåsen får du vid start. Det skräp du samlar under leden vägs sedan in hos Håll Sverige rent.
    • Vandra i grupp med någon utav våra gruppledare.
    • Fiska regnbågslax tillsammans med Naturkompaniet i Sickla – De lånar ut den senaste utrustningen. (De är isatta exklusivt för Björnturen, så fiskelycka utlovas ;-)
    • Få en kurs i kastteknik av Sveriges mest kända flugfiskeinstruktör, Drugge.
    • Niklaus Bauer från Fly Dressing och Mojo boats kommer under Björnturen sjösätta sin Grizzly Trackerbåt och ni kommer att kunna Testa Gäddflugfiske från den. Begränsat med deltagare på denna aktivitet. (förboka)
    • Swett kommer ta med dig från start den 9/6 och i mål den 10/6 på Björnturen om du signar upp dig för att vandra i deras grupp. 
    • Alla vandrare får fina Goodie bags vid start paketerade i skräpplockarpåsen med Naturkompaniet och Håll Sverige rent logga.
    • Under vandringen bjuds det på goda överraskningar längst leden.
    • Vi har bokat bastun som är gratis för alla deltagare i Björnturen och hålls öppen till kl 21:00.
    • Livebandet börjar spela 19:30.
    • Vill du inte vandra? Plocka skräp i stället tillsammans med Plogga. 14:30 möts vi utanför Tentipin och ger oss ut och plockar skräp tillsammans. Sedan ansluter vi med resten av gänget i nattlägret.
    • 16:00 5 års jubileum för Hysky Podcast - fest och after hike i stora Tentipi kåtan.
    • 16:00 Bandet börjar spela.
    • Mat finns att köpa i food trucks och dryck serveras i öltältet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress